Vad är proteinpulver?

Vad är egentligen proteinpulver, detta livsmedel som intas i shakers som muskelbyggare ofta bär med sig på gymmet? Eller alla de proteinbars som säljs ute i hälsokostbutiker, livsmedelsaffärer och så vidare? Här redogörs för vad proteinpulver är och varför vissa mår bra av att inta dem. 

Näringsämnet av intresse i det här fallet är så klart protein. Detta ämne har hamnat på tapeten i Sverige de senaste åren, inte bara bland träningsintresserade utan bland vanliga hälsointresserade som vill äta bra och få i sig mat som bygger upp kroppen. Man kan köpa olika livsmedel med tillskott av protein, yoghurt, mjölk och så vidare. Protein, och de aminosyror de är uppbyggda av, är helt oumbärliga för kroppen och dess funktioner.

Det är möjligt att få i sig alla essentiella aminosyror via kosten, exempelvis genom att äta kött, fisk, ost, mjölk och baljväxter. Men tränar man hårt och bygger muskler så kan det vara väldigt svårt att få i sig dem i tillräckligt stor mängd. Då kan proteinpulver vara en bra lösning. Det är ett kosttillskott som blandas med vatten och kan drickas både före och efter en träning för att se till att man får i sig tillräckligt mycket av proteinerna. Man kan köpa tillskottet bland annat i hälsokostbutiker, sportbutiker och så vidare.

För optimal muskelbyggnad ska man nämligen både få i sig tillräckligt mycket av proteinerna, och dessutom helst få i sig dem i samband med träningen. Det är så man främjar en snabb och effektiv uppbyggnad av muskelmassa. Har man en normal aktivitetsnivå så rekommenderas man att få i sig ungefär 50-60 gram proteiner per dag. Är man istället en hårt tränande person så kan siffran istället hamna på närmare 150 gram! Det är inte något som är så enkelt att få i sig endast genom kosten.

Man kan välja bland många olika fabrikat, smaker, prisklasser och så vidare. Ofta kan man läsa på recensioner på nätet för att få sig en uppfattning om ett visst proteinpulver. Prova gärna några olika! Ett bra tips är att läsa på vad de olika pulvren innehåller och se till att välja ett pulver som inte innehåller väldigt mycket socker eller konstiga tillsatser. Köp också en snygg och praktisk shaker som är flaskan där man blandar till pulvret för att sedan praktiskt kunna dricka det när man är på språng. Genom att börja inta protein som kosttillskott så kan du ta din muskelbyggnad till en ny nivå! Läs mer här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *