Hemmets snyggaste bordslampor

Det är givande att inreda sitt hem med bordslampor. De skapar stämning och kan varieras i det oändliga och dessutom har dessa lampor åtminstone en klar fördel som andra lampor inte har; de är flyttbara.

Givetvis är alla lampor flyttbara men när en taklampa väl är uppsatt så brukar den få sitta där i flera år och när ett par fönsterlampor väl är monterade så hänger de ofta kvar i samma fönster under en lång tid. En bordslampa, däremot, kan smidigt flyttas runt utan det minsta besvär. Allt som behövs är att det finns ett vägguttag i närheten och med dagens fina LED-lampor går det till och med att klara sig utan det.

Bordslampor kan delas in i tre huvudtyper. Dels finns den stämningsfulla lampan som ger ett behagligt bakgrundsljus, dels finns den iaögonfallande lampan som med sin färg eller form blir rummets fokus och dels finns läslampan vars främsta uppgift är att skapa ett funktionellt ljus.

Designerlampor

Det går att hitta bra lampor i alla prisklasser men ibland är det tillfredsställande att köpa en riktigt snygg designerlampa se urvalet här och då gärna av danskt snitt. Hos Lampemesteren finns bordslampor i en avskalad, skandinavisk stil där de danska formgivarna har lyckats få fram både eleganta kreationer liksom lekfulla skapelser.

Några värda att nämnas är den eleganta, kopparfärgade lampan Serena T, Night Owl-lampan i ask som påminner om en svamp och den färgglada lampan Take från Kartell som bland annat finns i bjärt grönt, gult eller rött.

Bland lamporna avsedda för läsning är den klassiskt eleganta Bestlite från GUBI ett bra val eller Kelvin Edge från Flos om ett häftigare stuk önskas.

Variera mera

Ett hem är personligt och det blir vad du gör det till. Som inredare ska du aldrig behöva känna dig låst till hur formgivaren tänkte sig att något skulle se ut. Ett tips är att byta lampskärmar lite då och då, antingen efter säsong eller efter humör. En elegant bordslampa med en stor svart skärm kan exempelvis få sig ett ordentligt lyft om skärmen byts ut mot en blommig sådan och silhuetten blir genast en annan om den stora skärmen byts ut mot en liten.

Ett annat tips är att ytterligare pyssla med skärmen och göra i sin alldels egen kreation. Det går exempelvis att limma på stenar, pärlor eller ett virkat mönster och få en alldeles unik design. Ett varningens finger skall dock höjas; glöm inte att det är en elektrisk apparatur som handhas så gör aldrig något som kan äventyra säkerheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *